1st March 2021 Daily GK Update: Read Daily GK, Current Affairs for Competitive Exams

Here is the Daily GK Update of Every day covering the following news headlines:
Daily GK updates are incorporated with the important news that made the current affairs headlines for banking or other competitive exams. Daily GK Update is the complete bag of the important news that held all day long. One should have complete knowledge about banking terms, current affairs news, etc. So, here is the GK update of 1st  March 2021 to help you prepare the Current affairs part. After reading this section, you can successfully attempt Current Affairs Quiz.

 

Q1- Recently in which state the country’s first toy cluster will be formed?

  • Kerala
  • Karnataka
  • Gujarat
  • Assam

Answer: Karnataka

Short Discussion: India’s first toy manufacturing cluster Will be made in Karnataka.
It will be built 365 km from Bengaluru in Bhanapur village of Khaspal Kophal Khajle.
Out of 400 acres of the cluster, 300 acres of the cluster of the Government of Karnataka
There will be a Special Economic Zone (SEZ) which will be dedicated to exports. Remaining domestic
The market will be full. It cost up to Rs 5,000 crore to prepare
Will come.

 

Q2-Recently who has been announced to honor with the “Global Energy and Environment Leadership Award”?

  • PM Narendra Modi
  • Railway Minister Piyush Goyal
  • President Ramnath Kovind
  • Vice President M Venkaiah Naidu

Answer: PM Narendra Modi

Q03-Which country’s cricket team become the first women’s team to play 350 ODIs?

  • India
  • New Zealand
  • Pakistan
  • England

Answer: England

Q4-How many rupees the Central Government fixed for a dose of Corona vaccine?

  • ₹250
  • ₹500
  • ₹1000
  • ₹2000

Answer: ₹250

Short Discussion: Central Government fixes the price of one dose of Corona vaccine at ₹ 250
For people over the age of 60 and struggling with serious illnesses, Private hospitals will be available for people above 45 years of age. This vaccination will begin on 1st March

Q5- Recently who has been appointed as the Goodwill Ambassador of UNFPA?

  • Vodianova
  • Diya Mirza
  • Greta Thunberg
  • Priyanka Chopra

Answer: Vodianova

Q06- School feeding report 2021 report is released by?

  • UNEP 
  • World Food Programme 
  • United Nation
  • Transparency International Will come

Answer: World Food Programme

Q07. Karbi rebellion is a major ethnic community of which state?

  • Nagaland
  • Manipur
  • Assam
  • Mizoram

Answer: Assam

Q08.Recently RBI has estimated how many % of India’s projected growth rate in FY 2021 – 22?

  • 7.5%
  • 8.2%
  • 9.6%
  • 10.5%

Answer: 10.5%

Q09. Where the “Student Health Card” is recently released?

  • West Bengal
  • Jammu Kashmir
  • Assam
  • Tamil Nadu 

Answer: Jammu Kashmir

 

Q10.Who became the first Indian President of the Advisory Committee of the United Nations Human Rights Council?

  • Ajay Malhotra
  • Ajay Mathur
  • Preeti Sinha
  • M. Venkata

Answer: Ajay Malhotra

Hey, I’m, Kalpa Ranjan Chakma  A Full-Time Blogger & Web Designer, Founder of Technonews18.com, Fairyjobs.com.

Leave a Comment