Current Affairs 02nd March 2021 Quiz and Answers

Current Affairs 02nd March 2021 Quiz and Answers

Here is the Daily Current Affairs, GK Update of Every day covering the following news headlines:
Daily Current Affairs, GK updates are incorporated with the important news that made the current affairs headlines for banking or other competitive exams. Daily GK Update is the complete bag of the important news that held all day long. One should have complete knowledge about banking terms, current affairs news, etc. So, here is the GK update of 02nd March 2021 to help you prepare the Current affairs part. After reading this section, you can successfully attempt Current Affairs Quiz.

Q1. Which of the following country has chaired the first G20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) meeting 2021?

(a) Germany

(b) Russia

(c) Saudi Arabia

(d) Italy

(e) France

Answer. (d)

Short Discussion:  Union Minister for Finance & Corporate Affairs Nirmala Sitharaman participated in the first G20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) meeting under the Italian Presidency.

Q2. Which day is observed as the National Protein Day in India?

(a) 28 February

(b) 25 February

(c) 26 February

(d) 24 February

(e) 27 February

Answer. (e)

Short Discussion: In India, February 27th is celebrated as the National Protein Day, to create awareness about protein deficiency and encourage people to include this macronutrient in their diet. The day was launched by the ‘Right to Protein’, a national-level public health initiative.

Q3. In India, the National Science Day is observed every year on__________.

(a) 27 February

(b) 26 February

(c) 28 February

(d) 25 February

(e) 24 February

Answer. (c)

Current Affairs 02nd March 2021 Quiz and Answers

Short Discussion: The National Science Day is celebrated on 28 February each year in India to spread the message about the importance of science in the daily life of the people.

Q4. When is Rare Disease Day celebrated in India?

(a) Last Sunday of February

(b) Last day of February

(c) 25 February

(d) 26 February

(e) 27 February

Answer. (a)

Short Discussion: Rare Disease Day is observed every year on the last day of February. This year in 2021 it falls on February 28, 2021.

Q5. The G20 Summit 2021 will be which edition of the annual event?

(a) 12th

(b) 14th

(c) 15th

(d) 16th

(e) 18th

Answer. (d)

Short Discussion: The upcoming 2021 G20 Summit, the sixteenth meeting of Group of Twenty, scheduled to take place in Rome, Italy, on 30–31 October 2021.

Q6. Which ministry has organized the Saras Aajeevika Mela-2021 at Noida Haat?

(a) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

(b) Ministry of Culture

(c) Ministry of Science and Technology

(d) Ministry of Jal Shakti

(e) Ministry of Rural Development

Answer. (e)

Short Discussion: Narendra Singh Tomar while inaugurating the event highlighted that the Ministry of Rural Development is working to include more women under the Self-Help Groups (SHGs).

Q7. Who among the following will receive the “CERAWeek global energy and environment leadership award”?

(a) M Venkaiah Naidu

(b) Narendra Modi

(c) Yogi Adityanath

(d) Ram Nath Kovind

(e) Amit Shah

Answer. (b)

Short Discussion: The Prime Minister of India, Narendra Modi, is all set to receive the “CERAWeek global energy and environment leadership award” at an annual international energy conference which is scheduled in March 2021.

Q8. PSLV-C51 has launched which country’s Amazonia-1 and 18 other satellites?

(a) Brazil

(b) Russia

(c) England

(d) Canada

(e) South Africa

Answer. (a)

Short Discussion: India’s Polar rocket on 28th Feb successfully launched Amazonia-1 of Brazil and 18 other satellites from the spaceport here, in the first mission of the year for space agency ISRO.

Q9. Hero Indian Women’s League 2020-21 edition will be hosted in which of the following state?

(a) Bihar

(b) Uttar Pradesh

(c) Madhya Pradesh

(d) Odisha

(e) Tamil Nadu

Answer. (d)

Short discussion: All India Football Federation confirms Odisha as the venue for the forthcoming Hero Indian Women’s League 2020-21 edition.

Q10. Who among the following has been authored a book titled “Advantage India: The Story of Indian Tennis”?

(a) Vinod Gupta

(b) Rohan Jamwal

(c) Vikram Rana

(d) Anindya Dutta

(e) Sanjay Mittal

Answer. (d)

Short discussion: Anindya Dutta, a banker turned author, penned a new book titled “Advantage India: The Story of Indian Tennis”, a chronicle of Indian Tennis.

Q11. What is the theme of National Protein Day 2021?

(a) Powering with Plant Protein

(b) Life Goes Faster on Protein

(c) More Protein More Power

(d) Lots of Protein

(e) Protein for all

Answer. (a)

Short discussion: This year’s theme of National Protein Day is “Powering with Plant Protein”.

Q12. Reserve Bank of India has notified that it has included ___________ in the Second Schedule of the Reserve Bank of India Act, 1934.

(a) NSDL Payments Bank

(b) Jio Payments Bank

(c) Paytm Payments Bank

(d) Fino Payments Bank

(e) Airtel Payments Bank

Answer. (d)

Short Discussion: Reserve Bank of India has notified that it has included Fino Payments Bank in the Second Schedule of the Reserve Bank of India Act, 1934.

Q13. What is the theme of the 39th Agartala International Book Fair 2021?

(a) Our Tripura, best Tripura

(b) Glorious Tripura

(c) Cultural Diversity of Tripura

(d) My Tripura, My Culture

(e) Ek Tripura, Shrestha Tripura

Answer. (e)

Short Discussion: In Tripura, the 39th Agartala International Book Fair with the theme “Ek Tripura, Shrestha Tripura” has begun at Agartala.

Q14. Scheduled Commercial Banks in India are categorised into ________different groups.

(a) 2

(b) 5

(c) 8

(d) 4

(e) 7

Answer. (b)

Short Discussion:  Scheduled Commercial Banks in India are categorized into five different groups according to their ownership and/or nature of the operation. These bank groups are State Bank of India and its Associates, Nationalised Banks, Regional Rural Banks, Foreign Banks, and Other Indian Scheduled Commercial Banks (in the private sector).

Q15. What is the theme of the 2021 National Science Day?

(a) Science for the People, and People for the Science

(b) Women in Science

(c) Science and Technology for a sustainable future

(d) Future of STI: Impact on Education Skills and Work

(e) Science for Nation Building

Answer. (d)

Short discussion:  The theme for this year’s National Science Day is ‘Future of STI: Impact on Education Skills and Work’

Get Latest Recruitments NewsClick Here
Get Updates General Knowledge & Current AffairsClick Here

Hey, I’m, Kalpa Ranjan Chakma  A Full-Time Blogger & Web Designer, Founder of Fairyjobs.com.

Leave a Comment